top of page

OVER HOGER OP

Rond 1875 ontstond er in onze gemeente een toneelafdeling, met als doel het traditioneel nieuwjaarsconcert van de fanfare op te luisteren. Op deze concerten, gegeven in de meisjesschool, werd er telkens één drama en één klucht geprogrammeerd. Mensen als Paul Sinnaeve, Lucien Astaes, Gustave Martlé, Oscar Vogels, Jozef Ketele en Azer Moenaert namen in de beginjaren 1900 het roer in handen.

 

Onder impuls van E.H. Karel Blancke werd er een "gildezaal" gebouwd en onder diens voorzitterschap werd de toneelkring "Hoger Op" gedoopt. In 1927 werd Joseph Demeester als leider van Hoger Op aangesteld. De allergrootste stukken werden niet alleen in Kortemark maar ook ver daarbuiten door Hoger Op op de planken gebracht. Na de dood van Joseph Demeester in 1961 bleef Hoger Op verweesd achter. De toneelkring begon aan een lange winterslaap, maar werd zelf nooit ontbonden. In 1987 werd onder impuls van enkele toneelminnende Kortemarkenaren Hoger Op opnieuw boven de doopvont gehouden: Marc Depuydt, Dirk Dely, Mark Pollentier, Trui Lievens en Geert Vandaele. Zij bouwden een toneelvereniging uit met een goed draaiende technische ploeg, een ideologische en politieke onafhankelijkheid, een deskundige opleiding van het plaatselijke toneeltalent en een doorzichtig financieel beleid. 

 

De vereniging is ondertussen uitgegroeid tot een goed geoliede toneelmachine, die jaarlijks om en bij de 1200 toeschouwers trekt naar één van de vijf voorstellingen in CC De Beuk. Buiten het toneelspelen, wat nog altijd de voornaamste doelstelling is, staat elke medewerker centraal: spelers, barmedewerkers en decorbouwers. De één kan niet zonder de ander.

BESTUUR

Voorzitter: Jeffrey Dael

Ondervoorzitter: Bianka Vandaele

Secretaris: Geert Beuselinck

Penningmeesteres: Sylvia Veramme

Bestuursleden: Rita Berteloot, Geert Labaere, Adriaan Vandaele, Jelle Beuselinck

OOK LID WORDEN?

Geef ons een seintje via

hogeropkortemark@gmail.com

bottom of page